Panel: İklim Değişikliği ve Enerji: Etkiler, Çözümler ve Politikalar

Kampanya videosunun uzun versiyonu için https://youtu.be/M65CwEGpvog

Yarışma detayları görselin altındadır.

Doğayı, insanlığı ve de geleceği daha sağlıklı yaşatmak adına İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi “Yenilenebilir Enerji” kaynaklarına dikkatleri çekiyor. https://www.instagram.com/kemerburgazuni/ instagram hesabı üzerinden yürütülen kampanya ile “Yenilenebilir Enerji” kullanımında farkındalığın artırılması ve yaygınlaştırılması amaçlanıyor.

Sen de farkındalığı artırmamız için çevrende gördüğün, hayatı güzelleştiren yeşil olan herhangi bir nesneyi ya da anı çekip #yeşilenerji hashtagiyle Instagram'da paylaş, https://www.instagram.com/kemerburgazuni/ instagram sayfasını takip et ve 10 adet Solar Powerbank'ten birini kazan!

Yenilenebilir Enerji nedir?

Yenilenebilir enerji, sürekli devam eden doğal süreçlerde var olan enerji akışından elde edilen enerjidir. Yeşilin, doğanın en saf ve canlı kaldığı yenilenebilir enerjiyi beş kaynaktan sağlayabiliyoruz. Güneş, rüzgar, jeotermal, hidrolik, ve biyokütle…

Güneş enerjisi; güneşin çekirdeğinde yer alan füzyon süreci ile açığa çıkan ışıma enerjisidir. Maliyeti düşük fakat verimi yüksek olan güneş enerjisi sistemi doğa dostu ve bir o kadar da güçlü. Örneğin; Türkiye’de Van Gölü’nün kapladığı alan kadar kurulacak bir güneş enerjisi platformuyla Türkiye’nin tüm enerji ihtiyacı karşılanabilir.

Rüzgar enerjisi; güneş radyasyonunun yeryüzünü farklı ısıtmasından kaynaklanır. Rüzgarda elektrik üretmek için kurulan tribünlerle dünyanın elektrik ihtiyacının %2’si karşılanır ve doğa dostu bir enerjidir.

Jeotermal enerji; dünyanın en eski enerji kaynakları arasında yer alır. Yerkabuğunda biriken termal enerjidir. Yer altında çeşitli derinliklerde birikmiş ısıdan, kimyasallar içeren sıcak sudan, buhar ve gazdan elde edilen enerjidir. Doğaya hiçbir zararlı etkisi yoktur.

Hidrolik enerji; suyun belirli bir yükseklikten aşağıya bırakılması ile enerjiyi türbin yardımıyla mekanik enerjiye dönüştürmesiyle elde edilir. Başta akarsuların bol olduğu coğrafyalarda doğaya ve insana zararı yoktur.

Biyokütle enerji; sıvı biyoyakıt, atık, katı biyokütle veya gaz formlarından elde edilen doğal enerjidir. Doğada yaşayan bitki ve hayvan atıklarıyla oluşan enerjidir.

Yeşil ne varsa çek gönder, farkındalık yarat!

Yenilenebilir enerji bilinirliğini ve yaygınlaşmasını artırmak amacıyla yapılan farkındalık çalışması doğayı, dünyayı daha yaşanılabilir hale getirmek amaçlanıyor. Yenilenebilir enerji kaynaklarının yaygınlaşması ile küresel ısınma 2 derece düşürülebilir ve doğa Sanayi Devrimi öncesindeki yeşilliğine kavuşabilir. Ayrıca hava kirliliğinin önüne geçilerek yılda 4 milyon insan hayatı kurtarılabilir.

Farkındalık yaratmak amacıyla katılmak isteyen herkes instagramdan kemerburgazuni hesabını takip ederek 19.03.2017-09.04.2017 tarihleri arasında #yeşilenerji hashtagiyle çevresinde gördüğü yeşil herhangi bir nesneyi ya da anı çekerek paylaş. En çok beğeni alan 10 katılımcı güneş enerjisiyle çalışan doğa dostu powerbank kazanacak.

*Dip not

-İKBU yarışma koşullarını değiştirme hakkına sahiptir.

-Sahte beğeni ile yarışmaya dahil olan katılımcıların paylaşımları kampanya dışında tutulacaktır.

-Kazananlar 13.04.2017 Perşembe günü Instagram(https://www.instagram.com/kemerburgazuni/) hesabımızdan ve web sitemizde duyurulacaktır. (http://www.kemerburgaz.edu.tr/tr

Driving Forces Of Economic Growth - A New Theory of  Metabolic Growth by Ping Chen

Towards Optimal Real-Time Demand Dispatch in Smart Grids - Seminar by: Dr. Sumit Paudyal

Abstract: With the implementation of Smart Grid technologies, such as sensors, smart meters, smart appliances, more than one-fourth of the US total electricity demand could be dispatchable [1, 2]. Coordinated demand dispatch of customers' loads provides benefits to the customers and the grid both.

A complete demand dispatch solution that benefits the customers and the grid involves a large scale optimization problem with underlying complex transmission and distribution grid models. A centralized approach to solve this problem is computationally involving in a practical sized grid with the consideration of comprehensive customer load models and the grid models that include discrete control variables. A practical way to solve this problem is to use hierarchical and distributed computing approaches, where information exchange occurs between the different levels in the hierarchy.

This talk presents hierarchical framework to i) optimally dispatch electric vehicle (EV)  loads in vehicle-to-grid interaction (V2G) and  ii) optimally dispatch commercial building loads  in building-to-grid (B2G) interaction. The case studies demonstrate the benefits of optimal demand dispatch of EV and building loads to the customers and distribution grid operation.

[1] DOE. Building to Grid Technical Opportunities: Introduction and Vision.
[2] National Energy Technology Laboratory. Demand Dispatch -Intelligent Demand for a More Efficient Grid. August 2011.

Üniversitemiz bünyesinde yeni kurulan ENERJİ VE ÇEVRE ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ’nin düzenlediği ilk panelde Türkiye’de enerji ile ilgili yatırım ve tüketim tercihlerinin önemi ve çevre açısından sonuçları,  sürdürülebilirlik ve çevre etiği,  enerji tasarrufu, dalgalı petrol fiyatları, enerji güvenliği, yenilenebilir enerjinin elektrik sistemine etkileri, çevre hakkı bağlamında enerji hukuku gibi konular tartışılacaktır. Ayrıca hafta boyunca yürütülen kampanyalarla enerji tasarrufu ve çevre farkındalığı oluşturulmaya çalışılacaktır. Panel 22 Mart 2016 günü saat 14.30’da Fatma Altınbaş Konferans Salonunda gerçekleşecektir.

Saygılarımızla,

Ütü yapma, tasarruf yap.